Επικοινωνήστε μαζί μας: 24670-25 083, 6981 802 470
Τι είναι η Άνοια και τα συμπτώματά της

Η άνοια είναι ένα σύνδρομο, συνήθως χρόνιας ή προοδευτικής φύσης, στο οποίο υπάρχει επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας (δηλ. η ικανότητα επεξεργασίας της σκέψης) πέρα από αυτό που μπορεί να αναμένεται από την κανονική γήρανση. Επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τον προσανατολισμό, την κατανόηση, τον υπολογισμό, την ικανότητα εκμάθησης, τη γλώσσα και την κρίση. Η εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας συνοδεύεται συνήθως, και περιστασιακά προηγείται, από την επιδείνωση του συναισθηματικού ελέγχου, της κοινωνικής συμπεριφοράς ή των κινήτρων. Συνήθως προκύπτει από μια ποικιλία ασθενειών και τραυματισμών που επηρεάζουν κυρίως ή δευτερευόντως τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Alzheimer ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η άνοια είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της αναπηρίας και της εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων παγκοσμίως. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, όχι μόνο για τους ανθρώπους που το έχουν, αλλά και για τους φροντιστές και τις οικογένειές τους. Συχνά υπάρχει έλλειψη συνειδητοποίησης και κατανόησης της άνοιας, με αποτέλεσμα το στιγματισμό και τα εμπόδια στη διάγνωση και τη φροντίδα.

Σημάδια και συμπτώματα

Η άνοια επηρεάζει το κάθε άτομο με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την επίδραση της νόσου και την προσωπικότητα του ατόμου πριν νοσήσει. Τα σημεία και τα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια μπορούν να κατανοηθούν σε τρία στάδια.

  • Αρχικό στάδιο: το αρχικό στάδιο της άνοιας συχνά παραβλέπεται, επειδή η έναρξη είναι σταδιακή. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν: αμνησία, χάσιμο της αίσθησης του χρόνου, χανόμαστε σε γνωστά μέρη.
  • Μεσαίο στάδιο: καθώς η άνοια προχωρεί στο μεσαίο στάδιο, τα σημεία και τα συμπτώματα γίνονται πιο σαφή και πιο διακριτά. Αυτά περιλαμβάνουν: να ξεχνάμε τα πρόσφατα γεγονότα και τα ονόματα των ανθρώπων, χανόμαστε στο σπίτι, αυξανόμενη δυσκολία στην επικοινωνία, βοήθεια με την προσωπική φροντίδα.
  • Ύστερη φάση: το τελευταίο στάδιο της άνοιας είναι μια σχεδόν εξ ολοκλήρου εξάρτηση και αδράνεια. Οι διαταραχές της μνήμης είναι σοβαρές και τα φυσικά σημεία και τα συμπτώματα γίνονται πιο εμφανή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: δεν γνωρίζουμε το χρόνο και τον τόπο, δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε συγγενείς και φίλους, αυξανόμενη ανάγκη για αυτοβοήθεια, δυσκολία στο περπάτημα, αλλαγές στη συμπεριφορά που μπορεί να κλιμακώνονται και να περιλαμβάνουν επιθετικότητα.

Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Αν και η ηλικία είναι ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για την άνοια, δεν αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης. Επιπλέον, η άνοια δεν επηρεάζει αποκλειστικά τους ηλικιωμένους – η άνοια σε νεαρή εμφάνιση (που ορίζεται ως η εμφάνιση συμπτωμάτων πριν από την ηλικία των 65 ετών) αντιπροσωπεύει έως και το 9% των περιπτώσεων. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας με την τακτική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ, τον έλεγχο του βάρους τους, την υγιεινή διατροφή και τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Close Menu
Call Now Button