Επικοινωνήστε μαζί μας: 24670-25 083, 6981 802 470
Οφέλη του φυσικού τοκετού

Τι είναι ο φυσικός τοκετός; Ο τοκετός είναι μια φυσική κι μοναδική εμπειρία και αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πολλά πλεονεκτήματά του. Ακολουθούν μερικά ακόμα:

Ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης:

Οι μητέρες που επιλέγουν τον φυσικό τοκετό αναρρώνουν πολύ ταχύτερα από εκείνες που επιλέγουν την καισαρική.  Μπορούν γενικά να σταθούν μέσα σε λίγες ώρες από τον τοκετό και να περπατήσουν χωρίς στήριξη. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες απελευθερώνονται στο σώμα και είναι υπεύθυνες για την ανακούφιση από τον πόνο και βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τον πόνο. Σε σύγκριση με αυτό, μια καισαρική τομή μπορεί να διαρκέσει έως 4 έως 5 εβδομάδες για να θεραπευτεί εντελώς και χρειάζεται ιατρική φροντίδα καθ ‘όλη αυτή την περίοδο.

Καλύτερη σύνδεση της μητέρας σε ολόκληρη τη διαδικασία:

φυσικος τοκετος

Καθώς δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φάρμακα η μητέρα είναι συνειδητή σε όλη την εμπειρία της γέννησης. Τα φάρμακα μπορούν να αποσπάσουν μια μητέρα από τη διαδικασία και μπορεί να μην βιώσει την πρώτη της αλληλεπίδραση με το μωρό της.

Ελάχιστος πόνος:

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγάλη τομή ή περικοπές που πρέπει να θεραπευτούν, υπάρχει λιγότερος πόνος σε έναν φυσικό τοκετό.

Δεν υπάρχουν λοιμώξεις ή επιπλοκές:

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα η μητέρα να πάθει οποιαδήποτε λοίμωξη σε φυσικό τοκετό. Ωστόσο, η καισαρική τομή μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του τραύματος και της επένδυσης της μήτρας ή του ουροποιητικού συστήματος.

Κανένας κίνδυνος αναισθησίας:

Ένας φυσικός τοκετός δεν χρειάζεται αναισθησία και αυτό εξαλείφει τον κίνδυνο που συνδέεται με αυτό. Η ναυτία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο πονοκέφαλος ακόμη και οι βλάβες των νεύρων είναι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της αναισθησίας κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής. Η αναισθησία είναι κρίσιμο μέρος οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης.

Δεν επηρεάζει τις μελλοντικές εγκυμοσύνες:

Ένας φυσικός τοκετός εξασφαλίζει ότι οι μελλοντικές σας εγκυμοσύνες δεν επηρεάζονται με κανέναν τρόπο. Το κόψιμο των ουλών της μήτρας είναι ένας κίνδυνος που θα έχει μια μητέρα εάν ο προηγούμενος τοκετός είχε γίνει με καισαρική. Μια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική είναι πιο πιθανό να γεννήσει με τον ίδιο τρόπο την επόμενη φορά (ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις φυσικού τοκετού μετά από καισαρική τομή).

Ο φυσικός τοκετός δεν είναι ευεργετικός μόνο για τη μητέρα αλλά και για το βρέφος. Παρακάτω έχουμε τους λόγους:

Χαμηλότερος κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων:

Όταν το μωρό περνά μέσα από το κανάλι γέννησης, ο θώρακας του μωρού συμπιέζεται, αυτό βοηθά στην απομάκρυνση του αμνιακού υγρού από την περιοχή του θώρακα. Κατά τη διάρκεια του φυσικού τοκετού, οι πνεύμονες του μωρού καθαρίζονται λόγω των ορμονών που απελευθερώνονται εκείνη τη στιγμή. Ο κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων μειώνεται σημαντικά καθώς και οι δύο αυτές ενέργειες προετοιμάζουν τους πνεύμονες για να αναπνέουν φυσικά τον αέρα.

Φυσική προστασία από ασθένειες:

Τα μωρά που γεννιούνται φυσικά παίρνουν το μικροβιοκτόνο, ένα προστατευτικό βακτήριο που μεταδίδεται από τις μητέρες τους όταν διασχίζουν το κανάλι γέννησης. Προστατεύει το μωρό από πολλές ασθένειες και βοηθά επίσης στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Μηδενικές παρενέργειες της αναισθησίας:

Ο φυσικός τοκετός δεν χρειάζεται αναισθησία και αυτό εξαλείφει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσει το μωρό.

Δεν καθυστερείται ο θηλασμός:

Οι μητέρες που γεννούν με καισαρική δεν μπορούν να ταΐσουν το μωρό αμέσως μετά τη γέννα. Χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν από τη χειρουργική επέμβαση. Δεν είναι σε θέση να καθίσουν σε μια άνετη θέση λόγω της χειρουργικής επέμβασης και αυτό καθυστερεί την πρώτη περίοδο θηλασμού. Σε ένα φυσικό τοκετό, μια μητέρα μπορεί να ταΐσει το μωρό της σχεδόν αμέσως. Η ώθηση του μωρού να θηλάσει είναι στο αποκορύφωμά του κατά τις πρώτες 2-3 ώρες.

Τα μωρά γεννιούνται όταν είναι έτοιμα:

Οι περισσότερες μητέρες δεν γεννούν την ακριβή ημέρα που τους έχει δοθεί, αλλά είτε πριν από την ημερομηνία λήξης όσο και μετά από αυτήν. Όταν ο τοκετός αρχίζει φυσικά, η μητέρα γνωρίζει ότι το μωρό ωριμάζει και είναι έτοιμο να βγει στον πραγματικό κόσμο. Τα ζωτικά όργανα του μωρού, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά του είναι πλήρως λειτουργικά και δεν χρειάζονται ιατρική ή εξωτερική υποστήριξη για να επιβιώσουν.

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο τοκετός μέσω καιρικής είναι αναγκαίος και η καλύτερη λύση. Αυτό είναι κάτι που θα σας το επισημάνει ο γιατρός ή η μαία σας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Παγκόσμιου Οργανισμού Μαιών.

Close Menu
Call Now Button