Επικοινωνήστε μαζί μας: 24670-25 083, 6981 802 470

Κινησιοθεραπεία – Φυσιοθεραπεία

Γρήγορη ανάκαμψη και θεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας, με σκοπό τη μείωση του πόνου, την αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστού, την αποκατάσταση της λειτουργίας μυών και νεύρων, τη βελτίωση της κινητικότητας και της αισθητικότητας του ανθρώπινου σώματος, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του. Τα προγράμματα φυσικοθεραπείας είναι εξατομικευμένα και διαμορφώνονται ανάλογα τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και αποσκοπούν στην εξάλειψη των μυοσκελετικών πόνων και τραυματισμών, στη βελτίωση της κινητικής κατάστασης του ατόμου, στη διατήρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, στη βελτίωση της αντοχής και της συνολικής φυσικής κατάστασης βασιζόμενη στην αξιολόγηση της κίνησης και στην αξιολόγηση της αναπνοής, έχοντας ως στόχο τη μέγιστη ανάπτυξη της λειτουργικότητας, της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας του ατόμου.

Κινησιοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων άσκησης, βοηθάει τους ανθρώπους να ανακτήσουν την μυϊκή τους δύναμη και τη κινητική τους λειτουργία, μετά από κάποιο τραυματισμό, μυοσκελετική πάθηση ή χρόνιο μυοσκελετικό πόνο. Οι κινησιοθεραπευτές γνωρίζουν πολύ καλά την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και το πώς λειτουργεί το κάθε τμήμα του, και μέσω της θεραπευτικής άσκησης, της υδρόβιας θεραπείας και της κινητικής μάθησης, εκπαιδεύουν τον ασθενή για το πώς θα πρέπει να κινεί σωστά το σώμα του και για το πώς θα πρέπει να εκτελεί το θεραπευτικό του πρόγραμμα, έτσι ώστε να βελτιώσει τη δύναμη και τη κινητικότητα του, χωρίς να προκαλείται πόνος ή περαιτέρω βλάβες.

Χρόνιοι μυοσκελετικοί πόνοι – Μυοσκελετικές παθήσεις

Ο μυοσκελετικός πόνος είναι συνήθως αποτέλεσμα διαταραχών στα οστά, τους μυς, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα νεύρα. Τέτοιες διαταραχές προκαλούνται από:

 • Κακή στάση σώματος
 • Παρατεταμένη ακινησία
 • Κούραση μυών και φθορά από τις καθημερινές δραστηριότητες (πχ. ανύψωση βάρους)
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις
 • Μακρόχρονη καταπόνηση (πχ. προπόνηση)
 • Τραυματισμοί (σπασμωδικές κινήσεις, ατυχήματα, πτώσεις, κατάγματα, διαστρέμματα, εξαρθρώσεις, άμεσα χτυπήματα)
 • Σύνδρομα υπέρχρησης
 • Μυϊκές ανισορροπίες
 • Μυοσκελετικές παθήσεις (πχ. οστεοαρθρίτιδα)

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών για να το επιτύχουν, με βασικότερες τη θεραπευτική άσκηση, τα φυσικά μέσα και τις δια χειρός θεραπείες (manual therapy).

Αν και η ξεκούραση/ακινητοποίηση είναι χρήσιμη αμέσως μετά από κάποιο τραυματισμό, δε θα πρέπει να συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία ή δυσκαμψία. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης με σκοπό τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, αντοχής και επιδεξιότητας.

Η μάλαξη αποτελεί τμήμα της θεραπείας και σκοπεύει στη στοχευμένη ανακούφιση από το μυοσκελετικό πόνο. Βοηθά στο να μειωθεί το οίδημα, προκαλούν χαλάρωση των μυών ενώ προετοιμάζουν τους μυς και τους ιστούς για διάταση.

σκοπεύουν στην αξιολόγηση και αποκατάσταση του συνόλου των μυοσκελετικών δυσλειτουργιών. Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει την άμεση ανακούφιση του μυοσκελετικού πόνου με τη χρήση των τεχνικών αυτών. Πρόκειται στην ουσία για εξειδικευμένη  παθητική  κινητοποίηση  μιας σπονδυλικής περιοχής, συνήθως πέρα από τα συνηθισμένα όρια κίνησης του συγκεκριμένου τμήματος.

Οστεοπαθητική

Η Οστεοπαθητική είναι μία μορφή χειρωνακτικής θεραπείας (χειροπρακτικής), η οποία ασκείται παγκοσμίως από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές κ.α). Πρόκειται για μία φυσική μορφή θεραπείας, η οποία βασίζεται στην αρχή ότι η ομαλή λειτουργία των οστών, των μυών, των συνδέσμων και του συνδετικού ιστού, βελτιώνει και αλλάζει τη βιομηχανική του ανθρώπινου σώματος απαλλάσσοντας τους ασθενείς από το οξύ στάδιο του πόνου, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει θετικά τα νευρικά, κυκλοφοριακά και λεμφικά συστήματα του σώματος. Η Οστεοπαθητική δεν επικεντρώνεται μόνο στην πληγείσα περιοχή του σώματος, αλλά αξιολογεί το σώμα ως σύνολο, και αυτή είναι και η κύρια διαφορά της από τη χειροπρακτική η οποία εστιάζει κυρίως στην περιοχή του πόνου στο σώμα του ασθενή.

 • αυξήσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεων
 • ανακουφίσουμε την ένταση των μυών
 • βελτιώσουμε τη στάση σώματος
 • αποτρέψουμε την ακινησία
 • ενισχύσουμε την παροχή αίματος στους ιστούς
 • αρθρίτιδα
 • πόνο στο πόδι, στον αστράγαλο, στο ισχίο στο γόνατο
 • πόνο στην πλάτη, στον αυχένα
 • πόνο στο χέρι, στον ώμο
 • πονοκεφάλους
 • προβλήματα στάσης λόγω εγκυμοσύνης, τραυματισμού στον αθλητισμό, σωματικού βάρους ή εργασίας ή πεπτικών προβλημάτων
 • ισχιαλγία
 • νευραλγία

Αποκατάσταση τραυματισμών

Η επιστήμη της αποκατάστασης των τραυματισμών συνεχώς εξελίσσεται, και έχει ως βασικό στόχο να προτείνει τον αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο τρόπο αποκατάστασης στον τραυματισμένο ασθενή. Ο επαγγελματίας υγείας που εξειδικεύεται στην αποκατάσταση τραυματισμών διαθέτει τη γνώση για να εντάξει ένα εξειδικευμένο ανάλογα με τον τραυματισμό, ασκησιολόγιο στην καθημερινή ρουτίνα του τραυματία μέχρι την πλήρη επανένταξή του.

Στην αποκατάσταση των τραυματισμών, αρχικά πρέπει, μέσω της κινητικής αξιολόγησης, να αναγνωριστεί η αίτια που προκάλεσε τον τραυματισμό και να μην περιοριστούμε μόνο στην εξάλειψη των συμπτωμάτων. Δεν περιορίζεται μόνο στην αποκατάσταση του τραυματισμού, αλλά και στη σωστή πρόληψη για την αποφυγή πιθανού επανα-τραυματισμού. Στόχος του τελικού σταδίου αποκατάστασης ενός τραυματισμού, είναι ο ασθενής  να φθάσει στο επίπεδο που ήταν πριν τον τραυματισμό του.

Κινητική αξιολόγηση

Για την κινητική αξιολόγηση των ασθενών μας, αναλύουμε την κίνηση και τη στάση του ανθρώπινου σώματος, έχοντας ως στόχο αρχικά να εντοπίσουμε τυχόν ασυμμετρίες, κινητικούς περιορισμούς και αδυναμίες στα σώματα των ασθενών μας, και στη συνέχεια σχεδιάζοντας εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης, να τα διορθώσουμε επαναφέροντας τη φυσιολογική κίνηση στο σώμα τους, κάτι το οποίο θα τους απαλλάξει από τους υπάρχοντες μυοσκελετικούς πόνους ενώ ταυτόχρονα θα τους προστατεύσει από μελλοντικούς τραυματισμούς. 

Είναι μία μέθοδος η οποία αποτελείται από επτά κινητικά μοτίβα, τα οποία απαιτούν ισορροπία, σταθερότητα και κινητικότητα, διότι ο ασθενής εκτελεί τις κινήσεις αυτές σε ακραίες θέσεις, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εντοπιστούν οι ασυμμετρίες, οι κινητικοί περιορισμοί και οι αδυναμίες στο ανθρώπινο σώμα.

Είναι μία μέθοδος ανάλυσης της στάσης και της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, η οποία γίνεται μέσω μία εξειδικευμένης εφαρμογής στο  tablet, η οποία μας δίνει περισσότερα και αναλυτικότερα δεδομένα για τη στάση και την κίνηση των ασκούμενών μας, τα οποία στη συνέχεια αξιολογούμε και σχεδιάζουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με διορθωτικές ασκήσεις.

Ζητήστε τώρα μια δωρεάν πρώτη αξιολόγηση

Close Menu
Call Now Button